Mihkel Kunnus ⟩ Kas taome adrad tagasi tankideks? (1)

Mihkel Kunnus
, Fookuse Inimese ja looduse toimetaja
Copy
Fookuse «Inimene ja loodus» toimetaja Mihkel Kunnus. FOTO: Margus Ansu
Fookuse «Inimene ja loodus» toimetaja Mihkel Kunnus. FOTO: Margus Ansu Foto: Margus Ansu

Kindralmajor Veiko-Vello Palm põhjendas Nursipalu harjutusala laiendamist hiljuti sõnadega: «Kui kasvatada põllul nisu või sõita seal tankiga, tagajärg loodusele on enam-vähem ühesugune.» (PM 1.12.2022), mis pani paljusid õhku ahmima, kirjutab «Inimese ja looduse» Fookuse toimetaja Mihkel Kunnus.

Jah, see pole hea kommunikatsioon. Sest keskmises teadvuses ei assotsieeru viljapõld erilise looduskahjuga. Kindralmajor Palmi võrdlus on faktiliselt kindlasti pigem adekvaatne ja kohane, aga kommunikatsiooni puhul see ei loe. Lühidalt: see on liiga tark jutt ja seega mõju lausa vastupidine.

Millal nägite viimati põllul rukkilille, ah? Euroopa «põllulinnuindeks – mis koondab 37 liigi andmeid – on 40 aasta jooksul kahanenud ligi kaks korda. Kahjuks on sama seis ka Eestis,» raporteeris ornitoloog Jaan Elts paari aasta eest (PM 4.9.2020). Meilgi valdav intensiivpõllundus põletab särinal ökoloogilist kapitali, mullad degradeeruvad, liigid surevad, põhjavesi mürgistub ja veekogudesse voolab väetist. Mürkide kasutamine on tõusutrendis (vt Aleksei Lotman: mürgivaesem tulevik on veel igati saavutatav, PM 21.9.2022).

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles