RAVIMITE TARNERASKUSED ⟩ Apteekides hinnad tõusevad. Osa ravimeid kaob lettidelt (3)

Kristjan Kongi
, PERHi Haiglaapteegi juhataja
Copy
Foto: Kristjan Teedema

Teistest enam hakkab puudus olema antibiootikumidest ja valuvaigistitest, tõdeb PERHi Haiglaapteegi juhataja Kristjan Kongi.

Tänane artikkel ravimite ülemaailmsetest tarneraskustest (PM 01.12) joonistab üpris sünge pildi ravimituru tulevikust kogu Euroopas. Samas ei ole haiglatele ja apteekidele ravimite tarneraskused midagi võõrast, puutume oma töös nendega kokku iga päev.

Konkreetseid ravimigruppe, millest puudus on, on raske välja tuua. Nende hulgas on ka antibiootikumid ja valuvaigistid, mis on, võrreldes vähiravimitega, mõistagi, kergemini asendatavad.

Kas on karta vähi ja muude tõsisemate haiguste raviks mõeldud ravimite defitsiiti? Ei soovi hirmutada ja prognoose teha. Teatud juhtudel on ka nende puhul ravivalikutes võimalik ühte raviskeemi asendada teisega. Küll on see keerulisem, kui hambavalu puhul ühe vaigisti vahetamine teise vastu.

Spetsiifilisemaks minna on raske, ühtegi konkreetset ravimit välja tooma ma ei hakkaks. Küll kinnitan, et lepingute ja riigihangete kaudu oleme püüdnud riske maandada. Jaeapteekidega võrreldes võiks meil – haiglaapteegil – teatud puhver olla. Kui räägime suurtest ülemaailmsetest probleemidest tarneahelates, nagu tänane Postimehe lugu, siis nende puhul on selge, et ei pääse neist meiegi.

Samuti võib eeldada ravimite hinnatõusu. Ei ole need erinevad muust kaubast ja nagu toiduained poodides, on teatud juhtudel juba kallinenud ka ravimid apteekides. Samas, jällegi, ei soovi kindlasti inimesi hirmutada.

Konkreetsete ravimite hindade tõusu kohta on haigla kontekstis keeruline öelda, sest oleme tellimused teinud hankelepingute alusel ja nendes on hinnad fikseeritud. Saame ravimite hinnatõusust rääkida uute lepingute sõlmimisel. Jaeapteegis võib see pilt olla teine ja hinnatõus juba kohal.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles