Jarek Kurnitski ⟩ Rohepööre tasuks ära teha ka inimtekkelise kliimamuutuseta (20)

Jarek Kurnitski
, akadeemik
Copy
Jarek Kurnitski
Jarek Kurnitski Foto: Eero Vabamägi

Mikk Salu kirjutas 26.11 Postimehes, et rohepööre on rikaste poole kaldu. Kui nii, siis oleks rohepööre halvasti tehtud ja ilmselt jääkski tegemata. Salu jõudis sellise tulemuseni vaadeldes väikest osa tervikust ning kasutades fakte valikuliselt – otseseid faktivigasid ei saa ette heita. Küll aga tervikpildi puudumist, kirjutab TTÜ õppejõud, akadeemik Jarek Kurnitski.

Elektriautode toetuseks on planeeritud üheksa miljonit eurot, mis on kõigest kaks protsenti võrreldes elamute energiatõhususe 366 miljoniga, millest lõviosa läheb korterelamutele. Korterelamute järgmiste aastate KredExi renoveerimise ja muude toetuste mahud lähenevad 100 miljonile eurole aastas ning nende abil lõigatakse 60–70 protsenti küttekuludest. Ei ole kuidagi rikaste poole kaldu – praeguseks ca 1500 korterelamut üle Eesti on KredExi toetuste abil terviklikult renoveeritud, teine 1500 tükki peaaegu sama hästi turupõhiselt ning 14 000 ootab veel oma järge.

Aga võtame suure pildi: energia lõpptarbimisest 50 protsenti toimub hoonetes, 29 protsenti transpordis ja 17 protsenti tööstuses ning 4 protsenti muudes sektorites. Energia tootmisest tuleb teatavasti 80 protsenti kasvuhoonegaaside heitest. Tänu KredExi toetusele, muudele hoonete meetmetele ja tööstuse ressursitõhususe parandamisele, mis on suures osas toimunud turupõhiselt, on saavutatud oluline kokkuhoid ja lõpptarbimine on püsinud kasvava majanduse tingimustes stabiilsena.

Kommentaarid (20)
Copy
Tagasi üles