Andres Herkel ⟩ Kes tappis Valgevene välisministri? (1)

Andres Herkel
, arvamustoimetaja
Copy
Päeva karikatuur
Päeva karikatuur Foto: Urmas Nemvalts

Kõiki salapäraseid õnnetusjuhtumeid, äkksurmi ja enesetappe, mis on tänavu tabanud Venemaa võimuešelonide ligidal toimetavaid ärimehi, ei jõua üles lugedagi. Lukoili juht Ravil Maganov kukkus 1. septembril heast peast Moskvas haiglaaknast alla ja suri. Tema juhitud direktorite nõukogu oli varem kritiseerinud sõjategevust Ukrainas. Kahtlasi surmi on tublisti üle tosina, sealhulgas mitu Gazpromiga seotud tegelast, kirjutab arvamustoimetaja Andres Herkel.

Valgevene välisministri Uladzimir Makei äkksurm eelmisel nädalal on selles reas erandlik. Formaalselt on tegemist teise riigiga ja Makei oli Valgevene diktaatori Aleksandr Lukašenka parem käsi. Nii Ukraina kanalite kui ka vene ja valgevene opositsiooniliste juutuuberite puhul torkab silma, et enam ei arutata peaaegu üldse selle üle, kas Makei tapeti, vaid arutatakse, miks seda tehti ja kelle huvides.

Kas-küsimus võeti päevakorrast maha eriti pärast seda, kui Iisraelis elav endine Jukose omanik Leonid Nevzlin kirjutas Twitteris, et Makei tapeti FSB erilaboris välja töötatud mürgiga. Nevzlin viitas Venemaa eriteenistustele lähedal seisvatele allikatele, neid mõistagi täpsustamata. Tühja jutu ajajaks Venemaal tagaotsitavat Nevzlini üldiselt ei peeta.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles