Juhtkiri ⟩ Vargamäe needus kestab põlvest põlve (8)

Postimees
Copy
Urmas Nemvalts joonistab FOTO: Urmas Nemvalts
Urmas Nemvalts joonistab FOTO: Urmas Nemvalts Foto: Urmas Nemvalts
  • Tammsaare tegelased elavad ka 21. sajandil.
  • Eesti vajab gaasi ja ruttu.
  • Otsustamatus Eestis paneb löögi alla julgeoleku.

Palju on räägitud isetäituvatest ennustustest. Või sellest, kuidas stereotüübid mõjutavad nende inimeste käitumist, kelle kohta need käivad. Mõnel puhul kestab see põlvest põlve.

Raske on öelda, kas Anton Hansen Tammsaare lõi oma suurteoses isetäituva ennustuse või tabas ära stereotüübi, mis pole meid siiani vabaks andnud, aga Andres ja Pearu on ahastamapanev näide kroonilisest ja hukutavast rivaalitsemisest, mis andis headusele ruumi vaid üksikutel, kõige suurema härdameelsuse hetkedel.

2014. aastal alanud LNG-terminali rajamise saaga on juba praegu omandanud sedavõrd eepilised mõõtmed, et ei jää Andrese ja Pearu kemplemistele mingil moel alla. Leiduks vaid keegi, kes need krutskid kunagi lahti hammustaks ja ilukirjanduslikku vormi paneks.

«Kes võib nõuda, et mina oma kruavis ei tohi vett paisutada?»

«Omas kraavis,» kordab Andres. «Aga see põle ju ainult sinu kraav, mina maksin poole hinda. Madis võib tunnistada.»

«Aga kruav on minu mua peal, seda tead ilma Madisetagi.»

«Ah siis selleks oligi sul vaja kraavi täiesti oma maa peale saada?» küsib Andres.

«Ega ma loll ole, et ma oma raha eest hakkan teise mua peale kruavi kaevama,» vastab Pearu pilkava muigega.

«Litsid mehed need LNG omad!» võiks juba praegu kõrtsmiku kombel öelda ja lasta hammaste vahelt lirtsti ärplejate jalge ette. Kui mitte kogu see ärplemine ei käiks keset Euroopa selle sajandi suurimat sõda, milles Venemaa on energia muutnud relvaks, millega murda meie ja meie liitlaste vastupanuvõimet.

Eesti vajab gaasi ja vajab seda kohe. Valitsus peab ujuvterminali laadimisvarre probleemi lahendama, ja seda kiiremas korras. Seejärel tuleb tuvastada ka süüdlased.

Tänases lehes on ülevaade viimasest episoodist Alexela ja Infortari ning Eleringi kahasse LNG-taristu rajamise kolgata teel. Loetud päevad enne gaasi vastuvõtuvõimekuse tähtaega tuleb välja, et puudu on üks väga oluline osa: laadimisvars, mille kaudu saaks Alexela ja Infortari ehitatud kai ääres LNG-laevalt gaasi Eleringi rajatud torusse pumbata.

Alexela ja Infortari väitel on laadimisvars osa terminali ehitusprojektist ja kui seda pole, siis on see Eleringi süü. Elering väidab, et nad on kevadest peale öelnud, et ehitasid terminali vastavalt Soome ujuvterminali liitumistaotlusele ja sellel laeval on endal liitumisvars olemas. Aga teistele liitujatele tuleks lahendust muuta. Sisuliselt tähendab see, et Alexela ja Infortar ei saa oma laeva kai äärde tellida ja kaid saaks kasutada vaid mainitud Soome ujuvterminal või mõni teine sarnase liitumisvarrega terminal.

Ei ole Postimehe asi vastukäiva info põhjal otsustada, kumb kummal naha üle kõrvade on tõmmanud või kas oli tegemist lihtsalt uskumatu möödarääkimisega. Kuid arvestades, et oleme keset kõige karmimat energiasõda, on tegu lihtsalt vastutustunde täieliku puudumisega või pahatahtliku hoolimatusega.

Eesti vajab gaasi ja vajab seda kohe. Valitsus peab ujuvterminali laadimisvarre probleemi lahendama, ja seda kiiremas korras. Seejärel tuleb korraldada ka juurdlus, miks nii olulise detaili puudumine siiani tähelepanu ja lahenduseta jäi.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles