KAIDO KÜNNAPAS ⟩ Rahandusminister eksitab. E-kaubamajade maksustamine oleks lihtne (2)

Kaido Künnapas
, Sorainen Advokaadi büroo partner, TalTech õiguse instituudi ja TÜ õigusteaduskonna maksuõiguse õppejõud
Copy
Soraineni vandeadvokaat Kaido Künnapas.
Soraineni vandeadvokaat Kaido Künnapas. Foto: Erakogu

E-poodidelt maksuraha kogumises jookseme digiriigina lati alt sirge seljaga läbi ja nagu ei proovigi seda küsimust ise lahendada, pahandab Soraineni vandeadvokaat Kaido Künnapas.

Välismaistelt e-poodidelt käibemaksu kogumise küsimus on osutumas kirglikumaks teemaks kui Jüri Ratase ja Kristina Tarmeti 50 varjuga tants Tantsud Tähtedega saates. Allar Jõks kirjutas ERR-i 22.11. artiklis miks võiks riik välismaistelt e-poodidelt käibemaksu kogumise osas ootamistaktika asemel kasutada tegutsemistaktikat – iga päevaga tiksub laekumata summa üha suuremaks.

Rahandusminister tõi välja, et makseasutustel puudub info, mille põhjal tuvastada välismaiseid e-poode. See ei ole õige. Tegelikult leiab igaüks suurema osa vajaminevast infost oma pangakonto väljavõtetestki üles.

Kujutage ette, et te ostate välismaa e-poest jõuluks kaupa ja maksate selle eest oma pangakonto kaudu. Makse saaja real on kirjas, kes on makse saaja. Konto IBANi kaudu on tuvastatav, kus riigis on makse saaja pank ja kus ta ilmselt ka ise asub. Kui sama välismaine isik saab Eesti füüsilistelt isikutelt teatud hulga makseid (nt 10 või 20 makset kuus), võiks tekkida kahtlus, et tegemist on veebikauplejaga. Selle kahtluse põhjal saaks hakata juba kontrollima, millega kõnealune ettevõte tegeleb ja kas ongi tegemist e-poega.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles