Rainer Kattel Tehnoloogiageeniuste langus (2)

Rainer Kattel
, Londoni Ülikooli Kolledži ja TTÜ professor
Copy
Rainer Kattel
Rainer Kattel Foto: Elaine Perks

Viimased nädalad on andnud paraja hoobi startup’idele ja tehnoloogiasektorile laiemalt. Paljud ettevõtted on pidanud töötajad koondama ning üha enam tundub, et tehnoloogiasektor liigub kuluefektiivsema mõtlemise poole. Sellest annab märku ka see, et tuhmumas on viimaste aastakümnete püsivaim tehnoloogiaettevõtete juhtimismüüt: edu toob välksõja laadis tegutsemine ning olemasolevate süsteemide lõhkumine, kirjutab kolumnist Rainer Kattel.

Selline juhtimiskultuur tõi Elon Muskile edu Teslas, kuid tema tegutsemine Twitteris (nt poolte töötajate valimatu vallandamine sisuliselt päevapealt) paneb ka tema suuremad fännid kukalt kratsima. Trumpi ja paljude teiste vandenõuteoreetikute kontod on ennistatud, samas on hulgaliselt kasutajaid lahkunud. Ettevõtte väärtusest on alles jäänud tublisti vähem kui Muski makstud 44 miljardit. Võitjad on praegu ilmselt ainult Muskile raha laenanud pangad, kes teenivad ainuüksi sel aastal umbkaudu miljard dollarit intressimaksetelt.

Kui krüptoraha vahendaja FTX ülemöödunud nädalal ootamatult pankrotti läks, oleks hoiustajate arvetel pidanud olema kaheksa miljardit dollarit. Ettevõttel sisuliselt pole vara, seega ei näe hoiustajad seda raha enam kunagi. FTXi asutaja ja suuromanik Sam Bankman-Fried tegutses samasuguse bravuuriga kui Musk, kuid tema maailmavaade kaldub selgelt vasakule. Nii oli temast saanud USA demokraatide uus ja suurim annetaja, kes jagas raha heldelt nii poliitikutele kui ka muudesse eluvaldkondadesse.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles