JUHTKIRI ⟩ Tulemas on sõja ja lootuse jõulud (4)

Postimees
Copy
Päeva karikatuur.
Päeva karikatuur. Foto: Urmas Nemvalts
  • Venemaa üritab inimestelt röövida elektri, vee ja lootuse.
  • Meie võimuses on anda ukrainlastele natuke soojust ja lootust.
  • Kingime ukrainlastele abipaki, mis toidab, hooldab ja soojendab.

Tulemas on meie esimesed sõjaaja jõulud. Ja sõja mõju on tunda, kuigi mitu korda leebemalt kui Ukrainas, kus Venemaa eesmärk on röövida inimestelt sel talvel niihästi elekter, vesi kui ka lootus.

Külm ja pimedus võivad kurnata tervise, murda tahtejõu ja võtta elugi. MTÜ Slava Ukraini, Solutional ja Postimees korraldasid sügisel korjanduse, et kindlustada 1000 Ukraina sõdurit talvevarustusega, mis hoiaks neid soojas ja tugevdaks võitlusvaimu rindejoonel. Eestlased annetasid nii palju, et selle eest sai varustuse 2000 sõdurit. Need vormid õmmeldi valmis Ukrainas Dnipros, mis asub kõigest 150 kilomeetri kaugusel rindejoonest.

Kuid Venemaa terroripommitamised on nüüd muutnud rindejooneks kogu nende maa. Küsimus ei ole selles, kas Ukraina sõdurid löövad tagasi Vene vägede pealetunge või isegi vabastavad oma territooriumi okupantidest. Elutähtsa taristu ründamise eesmärk on murda ukrainlaste tahe, pillutada nad laiali üle maailma ja vallutada nende riik siis, kui see on verest tühjaks jooksnud.

Meie võimuses on anda ukrainlastele natuke soojust ja natuke lootust. Seepärast on Slava Ukraini koos it-ettevõtte Solutionali ja Postimehega alustanud uut korjandust, et kinkida sajale tuhandele (100 000) Ukraina rindejoonel ja vabastatud külades elavale ukrainlasele lootuse abipakk, mis toidab, hooldab ja soojendab.

Selles pakis on tekk ja padjad, kuiv­ained, küünlad, tikud, taskulamp ja patareid, hügieenitarbed ning eestlaste kootud villased sokid, kindad, mütsid ja sallid. Ühe abipaki maksumus on umbes 60 eurot. Paki sisust hangitakse suur osa Ukrainast, et toetada kohalikku majandust.

Kui iga pere, kes vähegi suudab, teeks nende jõulude ajal ühele ukrainlasele lootuse kingituse, siis jätkuks sellest rohkem kui sajale tuhandele.

Abipakid on mõeldud inimestele, kellele neid tõesti on vaja, kellele need võivad olla elu ja surma küsimus. Slava Ukraini toimetab pakid vahetult ja otse rindeäärsetesse küladesse, kus on hävinud suur osa taristust ja lootus seda kiiresti taastada on väike. Slava Ukraini läheb kohale sinna, kuhu paljud abiorganisatsioonid ei lähe, sest peavad seda liiga ohtlikuks.

Ja just abiorganisatsioone pärssiva ohu tõttu on inimesed nendes piirkondades kõige suuremas puuduses, millesarnast ei pea nende jõulude ajal loodetavasti ükski pere ega ükski inimene Eestis tundma. Või vähemalt on abikäsi kannatajale Eestis palju ligemal.

Eestis on 155 000 lastega perekonda. Neile on jõulud kõige oodatum aeg. Kuid tänavused jõulud on raskemad. Hinnad on tõusnud väga järsult, suurenenud on kodulaenude tagasimaksed, ettevõtted on hakanud koondama. See on mõjutanud paljude toimetulekut. Samas ulatuses kui varasematel aastatel ei saa jõulukinke teha. Tarbijauuring näitabki, et 26 protsenti peredest kavatseb kulutada jõulukinkidele poole vähem või need hoopis ostmata jätta, 19 protsenti plaanib kulutada veidi vähem kui mullu – seega pool peredest hoiab kinkidelt kokku.

Selle kõrval ei tohi siiski unustada Ukrainat. Seal on palju raskem. 100 000 ukrainlasele lootuse kinkimine tähendab 50 000 abipakki, mis maksab kokku kolm miljonit eurot, mis on väga suur raha. Aga kui iga pere, kes ­vähegi suudab, teeks nende jõulude ajal ühele ukrainlasele lootuse ­kingituse, siis jätkuks sellest rohkem kui sajale tuhandele.

Annetada saab aadresssil: https://lootus.slava.ee

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles