AK kirjanduskool ⟩ «Tühirand» on ilmselt sügavalt isiklik teos

Annika Aus
, Tallinna Kirjanduskeskus Mati Undi muuseumi kuraator, kirjandusteadlane
Copy
Kaader Mati Undi samanimelise novelli põhjal tehtud filmist «Tühirand». Peaosas Rain Tolk. FOTO: Eesti Kinoliit
Kaader Mati Undi samanimelise novelli põhjal tehtud filmist «Tühirand». Peaosas Rain Tolk. FOTO: Eesti Kinoliit Foto: Eesti Kinoliit

Mati Undi loomingus väga olulisel kohal seisev teos «Tühirand», mis ilmus esmakordselt 1972. aasta maikuu Loomingus, omal ajal väga kajastust ei saanudki. Seda ka siis, kui tekst ilmus uuesti 1974. aastal kogumikus «Mattias ja Kristiina». Ometi on see geniaalseks peetud teos, mis iseloomustab kõige selgemini Mati Undi proosa loomise viise, kirjutab Tallinna kirjanduskeskuse Mati Undi muuseumi kuraator, kirjandusteadlane Annika Aus.

«Tühiranna» esialgne versioon sai valmis 1971. aastal jõulude paiku, kusjuures kirjutamisele kulus aega arvatavasti kõigest nädal. On teada, et Mati Unt oli kiire kirjutaja, ent sellele eelnes mõnikord aastatepikkune töö, kus ainest uuriti sügavuti või vastupidi, lasti sel olla, et tekiks ajalise distantsi kaudu üleolek.

Lisaks on Unt kirjanik, kelle elu ja looming sageli omavahel põimuvad. Nõnda võib oletada, et «Tühirand» kirjutati tõukuvalt 1971. aasta lõpus Undi elus toimunud sündmustest, milleks oli teise abielu purunemine. Samuti on märgiline, et «Tühiranna» napp sündmustik on paigutatud 1967. aasta suve lõppu, mil kirjanik lahutas esimest abielu. Sellest tulenevalt võib mõista, et «Tühiranna» puhul on tegemist sügavalt isikliku looga. Ka kirjanik ise on väitnud, et «Tühirand» on tema teostest üks eneseparodeerimise hea näide.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles