LOODUSFOTO ⟩ Talv tuleb ootamatult

Urmas Tartes
, bioloog ja loodusfotograaf
Copy
Usalda, aga kontrolli! Kui esimene lumi sajab veel külmumata maapinnale, siis leiame ka lumepinnalt putukaid, kes talvekorterisse pugemisega on viivitanud viimse võimaluseni. Rautsikud (sipelgad) on valdavalt küll aegsasti pesa sügavusse talvekorterisse pugenud. Kuid näib, et üksik sipelgas oleks justkui lumele luurele saadetud, et kas talv ikka päriselt kah tuli või mitte.
Usalda, aga kontrolli! Kui esimene lumi sajab veel külmumata maapinnale, siis leiame ka lumepinnalt putukaid, kes talvekorterisse pugemisega on viivitanud viimse võimaluseni. Rautsikud (sipelgad) on valdavalt küll aegsasti pesa sügavusse talvekorterisse pugenud. Kuid näib, et üksik sipelgas oleks justkui lumele luurele saadetud, et kas talv ikka päriselt kah tuli või mitte. Foto: Urmas Tartes

Talv tuleb alati ootamatult. Seda öeldakse tavaliselt pisut etteheitval toonil neile, kes külmade ilmade ja eriti lume tulekuks valmistumisega on viivitanud.

Kes on viivitanud küttepuude varumisega, kes autol talverehvide vahetamisega, aknapragude kinni toppimisega või käpikute hankimisega. Ja viidatakse tavaliselt kiitvalt neile, kes muutusteks juba aegsasti valmistunud on.

Kuid vahest mõjub inimestele lohutavalt, et samasugust erinevat käitumist talveks valmistumisel näeme ka looduses. On rändlinde, kes juba suve lõpus valmistuvad sügisrändeks ja lendavad lõunasse veel enne esimesi hallaöid. Nii käituvad näiteks suitsupääsukesed. On ka linnuliike, kes viivitavad sügisrändega lume tulekuni, näiteks luiged. Samamoodi leiame erinevat käitumist putukate maailmas. Näiteks valgetähn-pajuliblikas poeb talvekorterisse juba suve lõpus, tavaliselt augustikuus. Sõltumata sellest, missugune on ilm. Ja on liike, kes lendavad ringi seni, kuni jätkub pisutki soojemaid päevi, ja poevad alles seejärel talvekorterisse, näiteks lapsuliblikas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles