NÄDALA NÄGU Jälle ühed krüptovargad (1)

Mikk Salu
, ajakirjanik
Copy
Ivan Turõgin ja Sergei Potapenko
Ivan Turõgin ja Sergei Potapenko Foto: Johan Elm

Eelmise nädala lõpus võttis keskkriminaalpolitsei koos FBIga kinni Ida-Viru krüptoettevõtjad Ivan Turõgini ja Sergei Potapenko. Kahtlustuse kohaselt on mitme aasta jooksul välja petetud üle 575 miljoni dollari. Lubaduste järgi oli tegu investeeringuga krüptokaevandusse, tegelikult aga oli see Ponzi skeem.

Viimane aasta on olnud krüptomaailmas karm. Ridamisi on tulnud ebameeldivaid uudiseid nii Eestist kui mujalt. Väike valik. Kuu aega tagasi pidas Eesti politsei kinni neli inimest, kes petsid Dagcoini-nimelise krüptoskeemiga välja kaheksa miljonit eurot. Kaks nädalat tagasi tuli uudis, et globaalne krüptobörs FTX on kokku varisenud. Ettevõtte asutaja Sam Bankman-Fried, kelle vara väärtuseks hinnati veel kevadel 26 miljardit dollarit, oli järsku nullipoiss. Paar päeva hiljem – eestlaste loodud krüptobörsi Change väärtuse ootamatu langus 80 protsendi võrra. Ja nüüd viimase uudisena – Potapenko ja Turõgini vahistamine.

Eraldi võttes on tegu erinevate kaasustega. Change on päris äri (kuigi väike kahtlusevõbelus jääb sisse), mis on lihtsalt sattunud krüptoturbulentsi kätte. Potapenko-Turõgini skeemid aga puhtakujuline pettus, isegi kui tegevuses on olnud mingeid päris äri elemente.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles