VANA KULD ⟩ Andres Ammas: katuseraha - kahepalgeline ja räpane

Andres Ammas
Copy
Andres Ammas sai omanimelise fondi
Andres Ammas sai omanimelise fondi Foto: Arvo Tarmula

Oleks viimane aeg katuseraha süsteem häbelikult maha jätta, kahetseda, et asi viltu läks ja meelt parandada, kirjutas 2017. aasta 21. novembril toonane riigikogu ja Vabaerakonna liige Andres Ammas. Andres Ammas läks manalateele 4. aprillil 2018. Taasavaldame tema artikli muutmata kujul.

Väikesed regionaalsed investeeringud ehk poliitžargoonis katuserahad on Eesti poliitikas paarkümmend aastat vana nähtus. Et Mart Siimanni juhitud vähemusvalitsus suudaks eelarve vastu võtta, võimaldati riigikogu liikmeil teatud summa ulatuses teha eelarvesse ettepanekuid, ilma et need olnuks valitsusega kooskõlastatud.

Komme jätkus järgmiste valitsuste ajal, sest ikka leidus jonnakaid rahvasaadikuid, kes tundsid, et olid muidu otsustamisest kõrvale jäetud. «Väikese papi» eest sai koalitsioon nõnda hääled kokku. Kujunes välja omamoodi altkäemaks, mida riigikogu liikmed said valitsuselt tasuks selle eest, et müüsid iseend ja oma mandaadi valitsuse kummitempliks. Valitsus aga kaitses vaevaga sündinud tasakaalus eelarvet riigikogulaste suva eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles