Johanna Maria Tõugu Rahaline kautsjon riigikogu valimistel rikub põhiseadust (12)

Johanna Maria Tõugu
, Erakond Eestimaa Rohelised kaasjuht
Copy
Johanna Maria Tõugu
Johanna Maria Tõugu Foto: Laila Kaasik

Käes on õige aeg, et loobuda rahalise kautsjoni nõudest riigikogu valimistel. Rahaline kautsjon pole efektiivne, õõnestab Eesti Vabariigi demokraatiat ning on majanduslikult diskrimineeriv, kirjutab erakond Eestimaa Rohelised kaasjuht Johanna Maria Tõugu. 

Esimene põhjus: kautsjoninõue ei taga kandidaatide võrdset kohtlemist ega täida oma eesmärki, et takistada mittetõsiste kandidaatide kergekäelist ülesseadmist. Hetkel näeme, et riigikogus ja valitsuses viibivad isikud, kelle sõnad ja teod lõhestavad Eesti ühiskonda ja rikuvad riigi mainet välismaal. Mõnede puhul on kahtlus, et nad tegutsevad välisriikide huvides.

Teine põhjus: kõrge inflatsioon. Valimistel osalemiseks nähakse ette täisnimekirjas 125 kandidaati. Kui minna valimistele täisnimekirjaga, maksab see 81 750 eurot. Väikese erakonna puhul on suur oht, et ei saada üle valimiskünnise ning see raha läheb kaotsi ehk suunatakse otse riigituludesse. Suured erakonnad, kes riigikogusse sisse saavad, ei pea muretsema – neile makstakse kogu kautsjonite summa tagasi. See suurendab ebavõrdsust veelgi. Valimiskautsjoni summa järgmisel aasta saab olema 650 eurot. Kandidaadid võiksid seda raha kasutada paremini muudel eesmärkidel, näiteks annetada heategevusele või katta oma suurenenud kommunaalkulud. 

Kommentaarid (12)
Copy
Tagasi üles