Taavi Alas ⟩ Eesti ja Läti kuulumine Põhjalasse ei ole enam fantaasia (14)

Taavi Alas
, Põhjamaade vaatleja
Copy
Soome lipp.
Soome lipp. Foto: Ints Kalnins

Eesti ja Läti kuulumine koos Skandinaaviaga Põhjalasse ei ole enam unine fantaasia, mis veel paarkümmend aastat tagasi tundus lootusetu, kirjutab Põhjamaade vaatleja Taavi Alas.

Kui ma kümme-viisteist aastat tagasi pidevalt Põhjamaade meedia monitooringuga tegelesin, oli tihti häbi, sest Eestist ja Balti riikidest kirjutati enamasti negatiivset. Viimasel paaril aastal ei jõua ma ära imestada: Eestist ja eestlastest on hakatud head kirjutama.

Nii julgengi öelda, et Eesti ja Läti kuulumine koos Skandinaaviaga Põhjalasse ei ole enam unine fantaasia, mis veel paarkümmend tagasi tundus lootusetu, vaid hädavajalik samm. Eesti tihedam side Põhjamaadega oleks meile vajalik oma iseseisvuse tagamiseks ning põhjanaabritega ajaloolise sideme taasloomiseks, aga ka Vene mõjussfäärist eemaldumiseks. Viimased aastad on muutnud põhjanaabrite suhtumist meisse mitu korda positiivsemaks, leidub isegi valdkondi, kus meid eeskujuks tuuakse. Ka ei tähenda Balti riikide elanik tingimata inimest, kes tahab soomlasi tänaval paljaks varastada või kerjab abi ja toetust.

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles