Garri Raagmaa ⟩ Looduse kohalikke inimesi eirav kaitsmine läheb üha äärmuslikumaks (8)

Garri Raagmaa
, kolumnist
Copy
Haanja, 28.10.2022

Suur Munamägi Haanjas. Populaarseima Lõuna-Eesti turismiatraktsiooni asukohas on mets kooreüraskite tõttu hääbumas. Vaatetorni ümbert leiab ligi 40 täisealist kuuske, mis on kuivanud. Fotol Munamäe vaatetorn.

Lõuna-Eesti Postimees.
Haanja, 28.10.2022 Suur Munamägi Haanjas. Populaarseima Lõuna-Eesti turismiatraktsiooni asukohas on mets kooreüraskite tõttu hääbumas. Vaatetorni ümbert leiab ligi 40 täisealist kuuske, mis on kuivanud. Fotol Munamäe vaatetorn. Lõuna-Eesti Postimees. Foto: Arvo Meeks

Suure Munamäe kuusik hukkub. Tornist avaneb masendav vaade surevatele puudele. Turismirahvas, nii korraldajad kui ka külalised, on ahastuses, kirjutab kolumnist Garri Raagmaa.

Varasema 40 000 – 50 000 külastaja asemel käis vaid 20 000. Apokalüptiline maastik ei tee kedagi õnnelikuks. Hullem veel, matkajatele on juurelt läbi mädanenud või juba teiste seljas kõõluvad murdunud puud kõvema tuulega eluohtlikud. Ja kevadel-suvel võivad purukuiva varisega kuusikud ühestainsast sädemest või välgust tuld võtta.

150-aastased kuused surevadki. Vanadusse. Aga nagu inimesedki elavad ka puud eri vanuseks, seda juhul, kui ei tule mõnda hullu taudi. Või üraskeid, millest on saanud Euroopa kuusikute katk. Eks põhisüüdlane on kliimamuutus. Põuaga jäävad pindmise juurestikuga kuused kuivale, nõrgestuvad ja on kerge saak üraskitele, kel tuleb seal aastas lausa kolm põlvkonda.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles