Toomas Alatalu ⟩ Putini propagandal kisti trumpäss käest ära (3)

Toomas Alatalu
, politoloog
Copy
Toomas Alatalu
Toomas Alatalu Foto: Andres Haabu

Suurriikide juhtide iga-aastased kohtumised on sätitud nii, et neid lõpetavad Aasia ja Vaikse ookeani riikide (APEC) ja G20 kogunemised. 2013. aastal toimus APECi tippkohtumine samuti Bali saarel, kus äsja lõppes G20 kohtumine, ja see üritus oli ajastatud nii, et lõppes Putini 61. sünnipäeval ja kõik kohalolijad ehk maailma eliit, kohalikud rahvusriided seljas, laulsid talle «Happy Birthday!». Aasta hiljem, mil käis juba Ukraina sõda, tuli G20 veel täismahus kokku (oli ju tehtud nn Minski kokkulepped) Brisbane’is (Austraalia), ent suhted ladvikus olid teised ja Putin õhtustas suures üksinduses, lähedal teised gruppidena istuvad riikide liidrid ja taamal viis Vene sõjalaeva, mis olid suure sõjapealiku isiku tähtsustamiseks reidile ilmunud, kirjutab politoloog Toomas Alatalu.

Täna, meenutatuist kaheksa aastat hiljem, istus Putin kodus. Teda asendanud välisminister Lavrovi kokkusaamistest on mainimisväärseiks peetud jutuajamist ÜRO peasekretäri Guterresega (ka Venemaa toiduainete ja väetiste asjus, mis seisavad sadamates) ja Hiina välisministri Wang Yi’ga (tõdeti ühtseid või kõlalt sarnaseid lähenemisi probleemidele). Nii G20 kui ka talle järgnenud APECi kohtumiste deklaratsioonid taunisid Venemaa sõda Ukrainas, ehkki lisatud oli ka fraas: «on ka teisi arvamusi».

Suhtumine agressorriiki muutub päevadega ja see kajastub isegi Moskvas Venemaa välisministeeriumi iganädalastel briifingutel. Igal juhul neljapäeval, 17. novembril nõudis toimuvast ärritunud Vene ajakirjanik ministeeriumi kõneisikult hinnangut Kasahstani, Kõrgõzstani, Tadžikistani, Usbekistani ja Armeenia käitumisele ÜRO Peaassambleel toimunud hääletusele Ukrainale reparatsioonide maksmise asjus, sest nood ei toetanud Venemaa vastuseisu sellele. Iseäranis ennekuulmatu olla Armeenia käitumine, sest Putin lendab sinna kolmapäeval (23.11) Kollektiivse Julgeoleku Lepingu Organisatsiooni tippkohtumisele.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles