Toomas Kiho ⟩ Nursipalu, anna valu! Aga kellele? (18)

Toomas Kiho
, Akadeemia peatoimetaja
Copy
Akadeemia peatoimetaja Toomas Kiho.
Akadeemia peatoimetaja Toomas Kiho. Foto: Kristjan Teedema

Palusalu, anna valu! – nii toetati meie spordisangarit tema maadlemistes oma vastastega 1930ndatel. Nüüd, 2020ndatel, annab valu Nursipalu – jutt on sellenimelise sõjalise harjutusväljaku neljakordseks suurendamise kavast. Paraku ei tee Nursipalu laienemine valu ainult meie vastastele, vaid ka meie enda inimestele, keda laiendus ähvardab. Ja see on ehe valu. Riigikaitse arendamisel peame kaaluma kõiki valusid, need ei tohi meie enda rahval minna nii suureks, et kaoks tahe riiki ja maad kaitsta, kirjutab Akadeemia peatoimetaja Toomas Kiho. 

Mul on selgesti meeles, kuidas seisime koos mõne klassikaaslasega, jalgrattad käekõrval, Vastse-Nursi teeristil. Oli hiline suveõhtu aastal 1982, juba oli pimenenud. Ja siis äkki kuuldus kurjakuulutavat kõminat, ligines miski mürin läbi hämaruse, ja ta tuli: meeletu sõjaväekolonn, mustjasroheline ja kurjakuulutav, esilaternate põledes, küll autosid, küll rasketehnikat, rakettide osi, küll arusaamatuid hiigelrelvadetaile, küll sõidukeid sildiga «Люди», lõppu ei paistnud. Nad tulid ja tulid ja tulid, ja keerasid teeristilt tuimalt Sõmerpalu poole, kust olime just tulnud. Seal metsas, mida nüüd Nursipaluks kutsutakse, paiknes Nõukogude sõjaväeosa – raketibaas S-200 rakettidele ning dessantväe polügoon. Mis saime meie teha seal pimenenud teeristil? Lihtsalt seisime, jõuetu nukrus kehas, rusikas taskus. Me ei tahtnud, aga just selline oli meie riigi ja rahva saatus ja valu, elu punaste relvade all.

Kümme aastat hiljem oli too baas ja linnak juba maha jäetud. Raketid olid ära viidud, punasõdurid lahkunud. Ajad teadagi olid muutunud, Eesti riik oli oma iseseisvuse taastanud. Kõikjalt polnud Vene vägi siiski kaugeltki veel väljas, aga siit küll. Vana sõjaväebaas hakkas kasvama rohtu, loodus võtma taristu üle võimust. Siis oli huvitav mahajäetud baasis konnata, kuna esialgu ei olnud kellelgi jaksu seda ala hooldada või valvata, nagu läks paljude teistegi varem Vene sõjaväe käes olnud aladega.

Kommentaarid (18)
Copy
Tagasi üles