Heiki Valk ⟩ Klaasrestoran Tartu toomkiriku varemetesse? (8)

Heiki Valk
, Tartu Ülikooli arheoloogia professor
Copy
Heiki Valk FOTO: Erakogu
Heiki Valk FOTO: Erakogu Foto: Erakogu

Juba varasügisest on avalikkuses, eriti aga Tartus laineid löönud kavatsus rajada Tartu toomkiriku varemetesse Michelini tärnidega klaasrestoran. 8. novembri «Aktuaalses kaameras» edastatud sõnumi põhjal toetavad Tartu Ülikooli nõukogu ja rektoraat restorani tegemist ning edasise arutuse all on vaid tehnilised üksikasjad. Kuidas klaaslahendus meie oludes toimib? Millised on muinsuskaitse eritingimused? Kui suur peaks olema rendiraha? Mil viisil ja määral saab uusehitist kasutada ülikool, küsib Tartu Ülikooli ajaloo ja arheoloogia instituudi professor Heiki Valk.

Klaasrestorani rajamise kava on leidnud Tartus elavat vastukaja ja paljud on selle vastu. Kus peituvad põhjused, miks mõnede meelest edumeelne idee ei leia üldist poolehoidu? Milline on asjade seis ja mis saab edasi?

Kohtadel on kultuuris omad tähendused. Tartu jaoks on Toomemägi koos toomkiriku varemetega eriline koht – tegemist on märgilise paigaga, sama olulisega kui ülikooli peahoone või raekoda. Enam kui sajandi vältel on Toome varemed olnud üks Tartu keskseid sümboleid, mis selgesti kajastub eri ajastute piltpostkaartidel. Toomkiriku varemed pole mitte ainult ehitismälestis ja kinnisvara, vaid neil on ka sügav kultuuriline tähendus. Mitte ainult ülikooli ja Tartu, vaid kogu Eesti jaoks ning laiemaltki.

Kommentaarid (8)
Copy
Tagasi üles