ROMAAN LÄHIAJALOOST Eesti mehed ja Pätsi viirus paguluses

Jaak Valge
, ajaloolane, riigikogu ja Tartu volikogu liige (EKRE)
Copy
Nõukogude lennuväe poolt märtsis 1944 toime pandud Tallinna pommitamise käigus süttinud vaekoja müürid lammutati täielikult pärast sõda.
Nõukogude lennuväe poolt märtsis 1944 toime pandud Tallinna pommitamise käigus süttinud vaekoja müürid lammutati täielikult pärast sõda. Foto: Tallinna Linnaarhiiv/Wikimedia Commons

Vaevalt et okupeeritud Eestis oli kuigi palju inimesi, kes pagulaspoliitikute tegevuse ning omavaheliste suhetega detailideni kursis olid. Võib-olla kümmekond, aga mitte rohkem kui paarkümmend, nimelt need, kes töötasid Nõukogude Liidu riikliku julgeoleku heaks. Kas agentide, analüütikute või propagandistidena.

Tänu nende suletöödele väljaannetes Abiks Agitaatorile, Küsimused ja Vastused, Kodumaa ja mujal said Eesti NSV territooriumi elanikud teavitatud, et paguluses toimub mingi karikatuurne rivaalitsemine ümber ametipostide. Nende ametipostide, millel pole vähimatki poliitilist tähtsust. Selle üle, missugune valitsus on ikka päris «kodanliku Eesti» valitsus ning kuidas toimub nende valitsuste ministrikohtade mehitamine.

Tarmo Pikner. Riigisekretär. Põgenemine
Tarmo Pikner. Riigisekretär. Põgenemine Foto: Raamatukaas

Tarmo Pikner

«Põgenemine. Riigisekretär»

Kirjastus MTÜ Euromaja, 2022

208 lk

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles