Anneli Kannus ja Kuido Nõmm ⟩ Kõik teavad, et tervishoid on kuristiku serval, aga miks midagi ette ei võeta? (2)

Copy
Foto ELMO RIIG/ SAKALA 
Foto ELMO RIIG/ SAKALA Foto: Elmo Riig

Tervishoiu puhul on meil tegemist valdkonnaga, kus kõik justkui teavad, et niimoodi enam edasi minna ei saa, aga muuta ei julge, ei taha või ei oska, kirjutavad Eesti Õdede Liidu president Anneli Kannus ja Eesti Erakorralise Meditsiini Arstide Seltsi juhatuse liige Kuido Nõmm (mõlemad Eesti 200).

Seda kinnitab ka äsjane riigikontrolli raport. Riigikontroll on tervishoidu ka varem auditeerinud: 2011. a perearste ning 2018. a erakorralist meditsiini. Mõlema auditi tulemused kattuvad sisuliselt tänavuse auditi tulemustega: perearstid vananevad, esmatasandi perearstisüsteem oma rolli välja ei kanna ja erakorralise meditsiini osakonnad on ülekoormatud. Aastail 2011 ja 2018 lubati muutusi, nagu ka aastal 2022. Arusaadav, sest valimised on tulemas. Aga miks siis 11 aasta jooksul midagi paremuse suunas pole läinud?

Oleme aastaid küsinud: kes juhib Eesti tervishoiu tervikpilti? Ja vastust lihtsalt ei ole. Haiglavõrgu arengukavaks vajalikud analüüsid telliti ja pandi sotsiaalministeeriumi eestvedamisel kokku käesoleva aasta kevadeks, kuid isegi protsessis osalejatele pole üheselt selge, mis saab edasi. Teadaolevalt on praegu töös nii esmatasandi arengukava kui ka kiirabi ümberkorraldamise vajaduste analüüs. Kuidas kõikidest valminud ja valmivatest dokumentidest tervikpilt tekib ja kes siis ikkagi otsustab, kuidas edasi, on siiani vastuseta.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles