Mari Tammar ⟩ Abi ei vaja ainult enneaegsed lapsed, vaid ka nende vanemad

Mari Tammar
, Lastemuuseum Miiamilla külastusjuht
Copy
Enneaegne beebi Tartu Ülikooli kliinikumi lastekliiniku intensiivraviosakonnas.
Enneaegne beebi Tartu Ülikooli kliinikumi lastekliiniku intensiivraviosakonnas. Foto: Ove Maidla

Homme, 17. novembril tähistatakse rahvusvahelist enneaegse sünni päeva, mille puhul värvuvad majade fassaadid sirelililla valgusega. Eestis sünnib igal aastal ligi 900 enneaegset last. Ehkki neile beebidele antakse Eestis suurepärast meditsiinilist abi, on nende vanemate psühholoogiline toetamine veel titepapudes, kirjutab Mari Tammar.

Poolteist aastat tagasi viibisin ise enneaegse lapsega Ida-Tallinna keskhaiglas (ITK). Usun, et iga pere lugu ja kogemus on erinev ning suuri üldistusi ühe loo põhjal teha ei saa, samas annab see siiski mõtteainet, kas ja kuidas saaks paremini.

Meie lugu algas 2021. aasta juulis, kui läksin ITKsse arsti vastuvõtule. Tundsin end terve ja tegusa rasedana. Arsti nägu läks aga ultrahelipilti vaadates tõsiseks ning ta ütles, et pean kohe haiglasse jääma, sest lapsega pole kõik korras. Ehkki edasised uuringud kinnitasid, et kõhutita on stabiilne, hakkas paar päeva hiljem lapse südametööd jälginud aparaat ärevalt piiksuma ning mind viidi kiiresti erakorralisele keisrile. Nii sündis meie laps ligikaudu 1,5 kuud varem sünnikaaluga 1448 g.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles