Kalev Stoicescu ⟩ Miks venelased ei protesteeri sõja vastu? (14)

Kalev Stoicescu
, Eesti 200 juhatuse liige
Copy
Kalev Stoicescu. 
Kalev Stoicescu. Foto: Remo TÕnismÄe/postimees

Kui venelased ei saa hästi sõja vastu protestida Venemaal, siis ei protesti sõja vastu ka enamik piiri taga elavaid venelasi, märgib Eesti 200 juhatuse liige Kalev Stoicescu.

Olgu juba sissejuhatuses öeldud, et muidugi on venelasi, kes on avalikult ja avameelselt sõja vastu, kellele Putini režiim on ühel või teisel viisil haiget teinud ja kellel on Venemaa käitumise pärast häbi. Kuid olgem ausad, neid on käputäis umbes 160 miljoni suuruses inimmeres Venemaal ja võõrsil, sealhulgas miljonite venelaste seas, kes on pagenud või kolinud läände. Olgu samuti öeldud, et ma käsitlen siinjuures lihtsustatult venelastena kõiki inimesi, kelle ema- või kodune keel on vene keel, vaatamata etnilisele päritolule.   

Väga palju räägitakse venemeelsusest või venevastasusest. Tavaliselt ei pöörata tähelepanu sellele, et läänes pannakse automaatselt võrdusmärk venemeelsuse ja Putini poliitika toetamise ning Venemaal venevastasuse ja Putini režiimi kritiseerimise vahele. Justkui tegemist oleks sünonüümidega. Kes protestib Putini režiimi vastu, ongi valmis venevihkaja. Vastupidisel juhul on ta venearmastaja. Kas see on nii sellepärast, et enamik venelasi on uhked Putini režiimi üle, mis paneb neid ennast tundma tõeliste venelastena? Kas see ongi Venemaa, mida venelaste rõhuv enamik ihkab? Ja kui see nii ei ole, miks nad seda siis (aktiivselt või passiivselt) toetavad ega astu selle vastu välja?   

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles