Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

Aivar Sõerd Riigieelarve umbmäärane sisu võimaldab ametnike priiskamist (3)

Copy
Aivar Sõerd.
Aivar Sõerd. Foto: Sander Ilvest

Olukorras, kus vabariigi valitsus esitab riigikogule kinnitamiseks riigieelarve, kus rahaeraldisi on kavandatud väga laiade valdkondade ja programmide kaupa, ei näe riigikogu, mille jaoks riigieelarve raha tegelikult kasutatakse. Nii ongi võimalikud 60 000 eurosed tippametnike koolitused, kirjutab riigikogu liige Aivar Sõerd (Reformierakond). 

Riigikontroll on samuti oma viimastes riigieelarve täitmist kajastavates auditites öelnud, et tegevuspõhisele eelarvestamisele üleminek pole seatud eesmärke täitnud. Kuigi mõningaid samme on olukorra parandamiseks rahandusministeerium teinud, toob riigikontroll viimases auditis esile asjaolu, et tegevuspõhisel eelarvel ja selle täitmise infol pole tarbijaid. Ministeeriumid ja valitsus teevad endiselt otsuseid majandusliku sisu järgi liigendatud eelarvest lähtuvalt.

Väljatöötamiskavatsuses on käsitletud ka õiguskantsleri tähelepanekuid ja kriitikat. Õiguskantsleri hinnangul on tegevuspõhised riigieelarved koostatud sedavõrd suure üldistusastmega, et sellest pole võimalik näha, milleks raha tegelikult kulutada kavatsetakse.

Tagasi üles