Toomas Alatalu Putin rüüstas Potjomkini haua ja taganes koos Potjomkini külaga (2)

Toomas Alatalu
, politoloog
Copy
Hersoni elanikud tervitavad Ukraina sõdureid 13. novembril 2022.

(Foto AFP) 
Hersoni elanikud tervitavad Ukraina sõdureid 13. novembril 2022. (Foto AFP) Foto: -

Venemaa ajalugu on muu hulgas andnud maailmale mõiste «Potjomkini küla», meenutamaks etendust, mille keisrinna Katariina II armuke ja riigijuht Grigori Potjomkin oma perenaisele 1787. aastal korraldas, kui too tegi pooleaastase laeva- ja tõllareisi läbi Türgilt vallutatud alade Krimmini välja, kirjutab politoloog Toomas Alatalu.

Jätmaks muljet juba tehtud ülesehitustööst – seda ka keisrinnat saatvatele välisriikide saadikutele –, näidati reisijatele igas peatuskohas ehitisi ja talupoegi, keda lihtsalt toimetati öö varjus edasi järgmisesse peatuskohta.

Tegelikult olid Potjomkini muud teod mitu korda võimsamad, ent see poliitteatritükk leiab mainimist kõigis tema elulookirjeldustes. Vähem teatakse aga seda, et ta oli maetud Hersoni linnas asuvasse Katariina katedraali, kuhu tema surnukeha toimetati tänapäeva Rumeenia territooriumilt. Ta suri 1791. aastal järjekordsel sõjakäigul olles. Tänaseks on tema põrm sealt ära viidud Venemaale, millest Moskva käpikuna ametisse pandud Hersoni nukuvalitsuse juht Vladimir Saldo teatas veel 28. oktoobril.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles