Oliver Lomp ⟩ Katkulevitajaile tuleb määrata karmid karistused (10)

Oliver Lomp
, kolumnist
Copy
Oliver Lomp.
Oliver Lomp. Foto: KRÕÕT TARKMEEL

Praeguse maailma kõige ohtlikum viirus pole HIV, koroona, ebola või miski neljas, vaid internetis lihtsameelsete päid segi ajav pahatahtlik valeinfo, kirjutab kolumnist Oliver Lomp. 

Sotsiaalmeediaajastul on igal internetiga hakkama saaval inimesel võimalus jõuda oma sõnumiga kümnete miljoniteni. Veel mõned kümnendid tagasi polnud see mõeldav. 

Kuna internetis ei saa ruum kunagi otsa, siis võib luua teadlikult valeinfot levitavaid blogisid ja portaale kontrollimatul hulgal. Me elame sõnavabaduse ajastul ja kõiki lausrumalusi kontrollida oleks vale, ent paradoksina on see ka põhjus, miks lokkav rumalus teaduse või demokraatia vastu vohab. Isegi üks intelligentne populist võib enda seljataha koondada tuhandeid rumalaid järgijaid. Rumalus kui selline on piirideta nähtus, seega võivad mõningat tunnustust saanud vandenõuteoreetikud teinekord pilli lõhki ajada. Ja on puhas rõõm, kui enda majandusliku kasu saamise eesmärgil vastuolulise info levitajateni hakkavad vaikselt ka karistused jõudma. Rumalaid info-zombisid ära kasutada on väga suur kuritegu.

Kommentaarid (10)
Copy
Tagasi üles