LOODUSFOTO ⟩ Nirgi kasukas pole veel päris valge

Rein Kuresoo
, bioloog
Copy
Eero Kiuru on rajanud oma kodukohas metsa lindude toitmiskoha. Peale lindude meelitab see kohale teisigi uudishimulikke metsaelanikke.
Eero Kiuru on rajanud oma kodukohas metsa lindude toitmiskoha. Peale lindude meelitab see kohale teisigi uudishimulikke metsaelanikke. Foto: Eero Kiuru

Neljajalgsete karv muutub vastu talve tihedamaks ja paljudel ka heledamaks. Päris valge kasukaga lähevad talvele vastu valgejänes, kärp ja nirk.

Ehkki lumega on see kohastumus turvaline, võib neil loomakestel tekkida suuri raskusi enda nähtamatuks tegemisega hilissügisel ja varakevadel. Veel raskemaks läheb siis, kui talv õieti ei tulegi – siis pole enam mõistlik olla valge, vaid pigem kulu- või porikarva.

Niisiis on valgel kasukal oma hind: näiteks valgejänes ei ole meie metsades enam kaugeltki sama arvukas kui mu poisipõlves ning rabapüü, kelle sulerüü on suvel peamiselt pruun ja talvel valge, on Eestis peaaegu välja surnud. Ehkki nende liikide arvukuse vähenemisel on teisigi põhjuseid, aitab vale riietus sellele kindlast kaasa. Valge valgel on täiuslik kamuflaaž, valge pruunil täielik läbikukkumine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles