AK ⟩ «Liivimaa provintsi kroonika» võiks lisada rahvusvaheliste suhete õppeprogrammi

Erkki Bahovski
, arvamustoimetaja
Copy
1970. aastal Jaan Krossi romaani «Kolme katku vahel» mustandkäsikirja alusel valminud telemängufilmis kehastas kroonik Balthasar Russowit ooperilaulja Georg Ots.
1970. aastal Jaan Krossi romaani «Kolme katku vahel» mustandkäsikirja alusel valminud telemängufilmis kehastas kroonik Balthasar Russowit ooperilaulja Georg Ots. Foto: Eesti Filmimuuseum

Vana-Kreeka ajaloolane Thukydides (umbes 460–396 eKr) on nii meil kui ka mujal rahvusvaheliste suhete õppeprogrammis. Ja seda põhjusega: tuleb ju tema kirjutatud «Peloponnesose sõja ajaloost» hulk rahvusvahelisi suhteid iseloomustavaid nähtusi. Olgu näiteks nn Thukydidese lõks, kus hegemoon hakkab muretsema oma tugevneva rivaali pärast, ja see on sõdade üks põhilisi põhjusi. Või Melose dialoog, kus tugevam (Ateena) dikteerib nõrgemale (Melose saar) ette lihtsalt sel põhjusel, et tugev ei tohi näida nõrgana.

Lugedes Balthasar Russowit ja elades Ukraina sõja ajal, ei saa mööda mõttest, et kuigi «Liivimaa provintsi kroonikat» on käsitletud nii ajaloo kui ka kirjanduse õppeprogrammis, võiks selle vabalt lisada veel rahvusvaheliste suhete õppeprogrammi. Ja ka piiri taga – on ju Russowi kroonika olemas inglise keeleski.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles