Eerik-Niiles Kross Venemaa kodanike valimisõigus tuleb kuritegeliku sõja ajaks peatada (20)

Eerik-Niiles Kross
, riigikogu liige (Reformierakond)
Copy
Eerik-Niiles Kross (Reformierakond)
Eerik-Niiles Kross (Reformierakond) Foto: Madis Veltman

Venemaa kodanike valimisõiguse peatamine senikauaks, kui nende kodakondsusriik sooritab agressioonikuritegu ja teda valitseb terroristlik režiim, on kooskõlas põhiseaduse ja rahvusvahelise õigusega, kirjutab riigikogu liige Eerik-Niiles Kross (Reformierakond).

Hiljuti võttis riigikogu vastu avalduse, millega Vene Föderatsiooni režiim kuulutati terroristlikuks ja Vene Föderatsioon terrorismi toetavaks riigiks. Venemaa agressioonisõda toetava sümboolika kasutamine Eesti avalikus ruumis on seadusega kriminaliseeritud, Eesti elanikest Vene Föderatsiooni kodanike osalemine agressioonisõjas või selle toetamine toob kaasa Eesti elamisloa kaotamise.

Sellises olukorras on arusaadav, et Eesti kodanikud ja riigikogus esindatud erakonnad on tõstatanud küsimuse, kas agressorriigi kodanikud peaksid jätkuvalt saama valida kohalike omavalitsuste volikogusid. Isamaa on esitanud seaduseelnõu, millega tahetakse võtta kohalikel valimistel valimisõigus kõigil kolmandate riikide kodanikel ja kodakondsuseta isikutel ehk nn halli passi omanikel, põhjendades seda julgeolekuohuga.

Kommentaarid (20)
Copy
Tagasi üles