Andres Meesak ⟩ Taastuvenergeetika õiguskindlus teel prügikasti (1)

Andres Meesak
, Eesti Päikeseelektri Assotsiatsiooni juht
Copy
Just kehvade regulatsioonide tõttu ei kerkinud eelmisel kümnendil alates 2013. aastast sisuliselt ühtegi uut tuuleparki, samas päikeseenergeetikas tehti meeletu areng, regulatsioon oli soosiv ja liberaalne. Pildil päikesepark endisel Raadi lennuväljal.
Just kehvade regulatsioonide tõttu ei kerkinud eelmisel kümnendil alates 2013. aastast sisuliselt ühtegi uut tuuleparki, samas päikeseenergeetikas tehti meeletu areng, regulatsioon oli soosiv ja liberaalne. Pildil päikesepark endisel Raadi lennuväljal. Foto: Margus Ansu/Tartu Postimees

Valitsuskoalitsioon seadis tänavu augusti lõpus ambitsioonika eesmärgi, et juba 2030. aastal toodetakse kogu Eestis tarbitav elekter taastuvatest energiaallikatest. Paraku on kõigest kuu aega hiljem välja ilmunud ilma ametliku autorluseta eelnõu, mis hakkab seda sama arengut takistama, kirjutab Eesti Päikeseelektri Assotsiatsiooni juht Andres Meesak.

Kui «Elektrituruseaduse ja teiste seaduste muutmise seadus» (ELTS) tänavu 29. septembril riigikogu majanduskomisjoni jõudis, tuli see suure üllatusena, sest lõviosa ettevõtjaid polnud sellisest plaanist kuulnudki. Ometi oli eelnõu juba kaks nädalat hiljem läbinud riigikogus esimese lugemise. Muudatustest mures ettevõtjad on kõigest kuu ajaga saatnud riigikogu majanduskomisjonile enam kui veerandsada arvamust. Tööd on saanud paljud advokaadibürood, aga kahtlus, et neisse ettepanekutesse tõsiselt ei suhtuta, üha süveneb.

On mõistetav, et suvel kokku tulnud koalitsioonil pole pikka tööaega, sest valimised on sisuliselt ukse ees ning kui kohe ja kiirkorras soovitut täide ei vii, võib see hoopis tegemata jääda. Seetõttu tahetakse plaanitu ära teha veel selle aastanumbri sees, et saaks jaanuari ja veebruari jätta valimisvõitluseks.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles