Aleksei Turovski ja Marcus Turovski Katse ja ei mingit eksitust

Copy
Mark Antonius Puhkan
Mark Antonius Puhkan Foto: Puhkan

Kujutage ette, et olete jõe kaldal ja korraga kukub teie piknikukorv lainetesse ning jõevool kannab seda teist eemale. Teie aga teate, et allavoolu on varsti küllaltki madal kärestik. Kas hüppate jõkke, et proovida korvile järele ujuda või üritate joosta kärestiku poole selle saabumist ootama, küsivad Aleksei Turovski ja Marcus Turovski.

Kahtlemata teete seda viimast, haarates kaasa paraja pikkusega toika, mida konksuna kasutada. Nüüd kujutage ette, et paljud loomad käituvad samasuguses olukorras peaaegu samamoodi. Kepi järele hunt või karu muidugi ei haara, seda juba anatoomilistel põhjustel, kuid paljud kogenud loomad, kes tunnevad ümbritsevat maastikku, jooksevad tõesti kärestiku peale ja ootavad, millal saabub jõe ära viidud objekt – oma kutsikas või saakloom.

Aga mida me sellises olukorras õieti teeme? Me ekstrapoleerime, paigutame sündmuste arengu mõttelisel aegjoonel ettepoole. See kujutab endast elementaarset mõttetegevust, mis on ulatuslikult levinud ka loomariigi teistel esindajatel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles