HARIDUS JA TEADUS Avo-Rein Tereping: kuidas Anton Makarenko pättidest normaalsed tööinimesed tegi (39)

Avo-Rein Tereping
, Tallinna Ülikooli õppejõud
Copy
Fotokollaaž Anton Makarenkost (keskel), tema kasvandikest-kolonistidest ning kohtumisest kolooniale nime andnud kirjaniku Maksim Gorkiga (ülal keskel).
Fotokollaaž Anton Makarenkost (keskel), tema kasvandikest-kolonistidest ning kohtumisest kolooniale nime andnud kirjaniku Maksim Gorkiga (ülal keskel). Foto: www.livelib.ru

Sajandi eest oma koolmeistri karjääri alustanud Anton Makarenko on tänaseks suuresti ununenud suurkuju, kelle pärandit mõistetakse pealegi veel vääriti. Kes see pedagoogilist mõtet mõjutanud mees oli ja mida on temalt õppida täna, sellest kirjutab Tallinna Ülikooli psühholoogiaõppejõud Avo-Rein Tereping.

Makarenko rakendas süsteemi, milles ühendati formaalne õpetamine tööga. Eesmärgiks oli anda kolooniast lahkujatele mingi praktilise töö kogemus, et nad suudaksid kohe osaleda tööturul; et vältida oskamatuse tõttu õpitud abituse kujunemist. See oli töökasvatus, mille kaudu kasvandikud harjusid tegema ka neid töid, mis olid vajalikud, kuid mitte kõige meeldivamate killast.

Kommentaarid (39)
Copy
Tagasi üles