Kaire Uusen ⟩ Taani valimised võitis Mette, mitte sotsid (1)

Kaire Uusen
, kolumnist
Copy
Taani peaminister ja Sotsiaaldemokraatide esimees Mette Frederiksen.
Taani peaminister ja Sotsiaaldemokraatide esimees Mette Frederiksen. Foto: Nikolai Linares/ritzau Scanpix/afp/scanpix

Taani parlamendi erakorralised valimised pani kinni taanlaste enesekindel valitsusjuht Mette Frederiksen, mitte niivõrd sotsiaaldemokraatlik partei, kuigi ametlikult kehtib muidugi viimane väide, kirjutab kolumnist Kaire Uusen. 

Nüüd teame, et endise peaministri Lars Løkke Rasmusseni asutatud uus moderaatide partei ei võitnudki. Sotsiaaldemokraadid eesotsas Mettega võitsid aga viimaste aastakümnete parima tulemusega – seda ei osatud oodata. Eestlane peaks selle mõistmiseks unustama kogu oma arusaama poliitikast, ka tunded ja eelarvamused, sh ka Põhjamaade pehmodeks pidamise. Vahelepõikeks – jääb alatiseks meelde, kuidas taanlased «kostitasid» äsja iseseisvunud Eesti delegatsiooni kõigepealt filmiga lammaste tapale saatmisest ja nülgimisest. «Loomulik asi, kuidas sa muidu liha saad,» vastas naeratav blond Taani põllumajanduspoliitik külma higiga kaetud eestlastele. Sai selgeks, et viikingid ei ole surnud.

1. novembril toimusid Taanis valimised, mille kuulutas ligi kuu aega tagasi välja Taani võimupartei sotsiaaldemokraatide valitsusjuht, «naisviiking» Mette Frederiksen eesmärgiga vältida kardetud umbusaldusavaldust. Üks põhjus, miks vastased teda kohalt kangutada püüdsid, oli kurikuulus naaritsaskandaal – nimelt andis Frederiksen koroona ajal käsu tappa miljonid naaritsad, nagu tagantjärele selgus, ületades selle otsusega oma võimupiire, ühtlasi rappides karusnahasektorit. Avalikkust šokeeris massiline hävitustöö ja mittenõuetekohane matmine. Lisaks olid teda juba mõnda aega vaenanud medõed, kes pettusid töö- ja palgakõnelustes.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles