Erkki Bahovski Kas Saksamaa suhetes Hiinaga kehtib money talks?

Erkki Bahovski
, arvamustoimetaja
Copy
Erkki Bahovski
Erkki Bahovski Foto: TPM

Homme peaks Hiinasse jõudma Saksamaa liidukantsler Olaf Scholz, et kohtuda Hiina presidendi Xi Jingpingiga. Juba enne Scholzi visiiti on pinged nii Saksamaal kui ka mujal üles krutitud. Saksamaa müüb osaluse Hamburgi sadamas, lisaks sellele ilmuvad teated Hiina salajastest politseijaoskondadest Euroopas (sic!).

Oluline on tähele panna, et Scholzi poliitikale ei kirjuta Saksamaal sugugi kõik alla. Täiesti õigustatult küsivad paljud, miks tahab Saksamaa jätkata partnerlust Hiinaga, kui samasugune poliitika Venemaa puhul kolinaga kokku kukkus. Sel teemal on piigid ristanud liidukantsleri büroo ja välisministeerium. Veel pole rahul Saksamaa partnerid Euroopa Liidus: Prantsusmaa sooviks samuti Xi'ga kohtuda, aga Scholz on võtnud ohjad kindlat enda kätte. See on seda imelikum, et just Saksamaa on alati rõhutanud oma sise- ja välispoliitikas Euroopa mõõdet.

Samas tuleb tunnistada, et Saksamaa poliitika on võimeline muutuma. Seda just Ukraina sõja suhtes. Seda, mida teeb Saksamaa praegu, oleks võimatu ette kujutada aasta tagasi. Ent poliitika – eriti suurriigis – ei muutu nii kiiresti. Poliitika tegemine pole üksnes liidrite retoorika, vaid ka lugematud memod, protokollid ja seda teostavad inimesed ametite eesotsas. Seda masinavärki ei muuda üleöö.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles