Mart Kuldkepp ⟩ Venemaa väljavaated jäävad järjest kitsamaks

Mart Kuldkepp
, ajaloolane
Copy
01.06.2022. London. Mart Kuldkepp.  Postimees FOTO: Eero Vabamägi
01.06.2022. London. Mart Kuldkepp.  Postimees FOTO: Eero Vabamägi Foto: Eero Vabamägi

Moraalses mõttes oli Venemaa sõja kaotanud juba enne praeguse invasiooni algust; poliitiliselt sai Vene kaotus selgeks hiljemalt hetkel, kui kõik mõistsid, et Kiiev ei lange ja elegantse erioperatsiooni asemel tuleb agressoril hakata tegelema päriselt sõdimisega, kirjutab ajaloolane Mart Kuldkepp

Selleks, nagu peatselt selgus, pole Venemaal piisavalt ei oskusi ega motivatsiooni. Nüüdseks, kui Ukraina on tänu lääne relvatarnetele ka relvastuse osas teataval määral järele jõudnud – kuid kindlasti mitte mööda läinud –, on Vene armee ka lahinguväljal haledalt rappida saanud, initsiatiiv on läinud ukrainlaste kätte ja Vene kindralid tegelevad vastase järgmiste sammude mõistatamisega.

Ent Venemaa ei pea mitte ühte sõda, vaid kahte. Samal ajal kui kuum sõda Ukrainas on jõudnud sellisesse järku, et ainult raketirünnakud tsiviilelanikkonna vastu suudavad toita illusiooni, et Venemaa on sõjaliselt millekski võimeline, hakkab ka külm hübriidsõda lääne vastu ummikusse jõudma. Propagandalaviinid natside, biorelvade, satanistide, räpaste pommide ja muu seesuguse teemal on praeguseks juba ületanud hüsteerilisuslävendi, millest edasi pole eskalatsioon õieti enam võimalik. Pigem on Venemaale kaasaelajad läänes omamoodi plindrisse sattunud, kuna peavad oma skeptilistele kaaskodanikele seletama, kuidas ainult ühte etnilist gruppi hammustavad tapjasääsed ikkagi võimalikud on. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles