Lauri Hussar ⟩ Riigi juhtimine on muutunud lohisevaks (5)

Lauri Hussar
, erakonna Eesti 200 esimees
Copy
Lauri Hussar
Lauri Hussar Foto: Taavi Sepp

Saksa keeles on unikaalne sõna holzweg, mis tähendab teed eikuhugi. Eestis tähendab see praegu suunda, mille viimased valitsused on meile andnud. Tammume tupikus paigal, sihi ja eesmärgita. Riigi juhtimine on muutunud lohisevaks – valitsused on kriisides järjest lati alt läbi jooksnud, suutmata leida innovatiivseid lahendusi. Selle tagajärg on kahanenud usaldus poliitikute ja poliitika vastu – selge eelistuseta on rohkem kui 40 protsenti valijatest. Võõrandumist süvendab ka kahe erakonna loodud vastasseis, mida ei tohiks pidada sisuliseks poliitikaks. Praegune riigi juhtimise otsustusstandard on näiliselt riigikogu valimistsükli kestus, praktikas kahjuks veel lühem – koalitsioonide eluiga, kirjutab erakonna Eesti 200 esimees Lauri Hussar.

Meie erakond on kasvanud välja vajadusest pikema perspektiivi järele. 200 meie nimes tähendab mõtlemist eesmärkidele, mis tagavad riigi püsimise ka järgmisel sajal aastal. Pikaajaline mõtlemine aitab saavutada olulisi eesmärke ning teha selgemaid valikuid. Eesti tulevikuedu tagab stabiilne ja arukas panustamine haridusse, riigikaitsesse, julgeolekusse, riiklikku infrastruktuuri ja keskkonda.

Venemaa sõda Ukraina vastu on tõestanud, et senine julgeolekuarhitektuur ei suuda sõda ära hoida. Seetõttu on ülioluline Ukraina tahe ennast sõjaliselt kaitsta ja tegelik võime relvastatult võidelda. Veel enam liitlased, kes raskel hetkel sõna ja teoga toetavad, andes nii võimaluse edukaks võitluseks ka suure ja agressiivse vaenlase vastu. Ka Eesti peab olema oma riigikaitse tugevdamisel püsivalt innukas, õnneks oleme möödunud aastate jooksul teinud riigikaitses mõnegi õige otsuse. Samas on selge, et oleme küll kindel liitlane, kuid sõjaliste võimete arendamisel on veel palju teha. Loomulikult peame jätkama ka Ukraina toetamist kuni sõja võiduka lõpuni – Venemaa alistamiseni –, sest ukrainlased on ka oma tegudega tõestanud, et nende riigi iseseisvus on võõrandamatu.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles