Erki Pisuke ⟩ Raputatud hoiu-laenuühistu turg vajab korrastamist

Erki Pisuke
, HUGO.legal kaasasutaja ja peajurist
Copy
Erki Pisuke, Õigusabiplatvormi HUGO.legal kaasasutaja ja peajurist
Erki Pisuke, Õigusabiplatvormi HUGO.legal kaasasutaja ja peajurist Foto: Erakogu

Pankrotistunud Eesti Arengu hoiu-laenuühistu ja saneerimisel olev Eriali hoiu-laenuühistu on esile toonud mitmed hoiu-laenuühistute sõlmprobleemid. Kahjuks pole tekkinud olukord kuigivõrd üllatuslik, kuna riskid kiirlaenuühistutega seoses on tugevalt õhus olnud juba vähemalt viis viimast aastat ega ole ka tänaseks kuhugi kadunud. Mida on eelviidatud kaasustest õppida ning kuhupoole võiks hoiu-laenuühistute turg liikuda, sellest tuleb allolevas arvamusloos juttu.

Esimene õppetund kõigile ühistusse investeerijatele seisneb vajaduses enne hoiustamist teha põhjalik taustakontroll. Juba mõned aastad tagasi kirjutati meedias, et toona 12-protsendist aastaintressi pakkunud Eesti Arengu HLÜ juhatuse liikme Maksim Sorokini sõnul saadakse sellist intressi pakkuda tänu seotud isikutele väljastatud laenudele (suur ohumärk!). Ka Eriali hoiu-laenuühistu kohta olid hoiatavad muresignaalid pikalt enne keskkriminaalpolitsei sekkumist üleval. Ühtlasi tasub teada, et näiteks Tallinna hoiu-laenuühistu kaubamärk kuulub Placet Group OÜ-le, mis on üks Eesti suurimaid kiirlaenuandjaid. Muuhulgas oli ka nimetatud äriühingute juhatuses kuni oktoobri keskpaigani üks ja sama isik. Ka Eesti Hoius HLÜ juhatuse liige on seotud kiirlaenuettevõtte Kreditex ASiga, kes pakub oma kodulehel ca 50-protsendilise krediidikulukuse määraga laene. Need on vaid mõned näited seostest hoiu-laenuühistu ja kiirlaenufirmade vahel.

Olulist teavet annavad majandusaasta aruanded, eriti seotud isikutele väljastatud laene puudutav osa. Aruannete esitamata jätmine pole finantseerimisasutuse puhul kindlasti tavapärane ja peaks kutsuma ettevaatlikkusele. Silmatorkav ohumärk Eesti Arengu HLÜ puhul oli see, et viimase kahe majandusaasta aruanded olid esitamata. Ometi jätkus ühistu tegevus endises vaimus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles