Rainer Kattel Mis juhtus Inglismaaga ja miks on britid vaesed? (26)

Rainer Kattel
, Londoni Ülikooli Kolledži ja TTÜ professor
Copy
Rainer Kattel. FOTO: Elaine Perks
Rainer Kattel. FOTO: Elaine Perks Foto: Elaine Perks

Inglismaa on muutunud Lääne-Euroopa üheks vaeseimaks riigiks ja sealsetel poliitikutel pole head plaani selle olukorra parandamiseks, märgib Londoni Ülikooli Kolledži ja TTÜ professor Rainer Kattel.

Möödunud nädalal sai Inglismaa endale järjekordse peaministri, kolmanda sel aastal. Eelmine peaminister läks ajalukku kui kõige lühemat aega selles ametis olnud inimene. Liz Truss soovis imiteerida Margaret Thatcheri radikaalsust ja päästa oma partei vabalangusest, ometigi tõid tema reformiplaanid kaasa hoopiski Inglise naela kiire kukkumise, valitsuse laenukoormuse järsu kasvu ning keskpanga sekkumise võlakirjaturgudel, et ära hoida pensionifondide kokkukukkumine.

Kuigi Rishi Sunak kutsus uue peaministrina kokku sisuliselt üle-eelmise, Boris Johnsoni juhitud valitsuse, on tema plaanid ainult näiliselt vähem radikaalsed kui Trussi valitsusel. Inglismaad ootab ees karm kasinuspoliitika, kõrged energiahinnad ning Brexiti üha süvenev majanduslik kahju vähenenud kaubanduse ning tööjõupuuduse kasvu tõttu.

Kommentaarid (26)
Copy
Tagasi üles