Peeter Tali Venemaa jääb Venemaaks, isegi võis praetult (4)

, Kaitsetahe peatoimetaja
Copy
Ukraina politseinikud uurivad puruks lastud Vene tanki Harkivi oblastis Kupjanskis, mille Ukraina väed vabastasid Venemaa okupatsiooni alt septembri keskel.
Ukraina politseinikud uurivad puruks lastud Vene tanki Harkivi oblastis Kupjanskis, mille Ukraina väed vabastasid Venemaa okupatsiooni alt septembri keskel. Foto: VASILIY ZHLOBSKY/EPA/Scanpix

Sügisel 33 aastat tagasi kirjutasin Tartu ajalehele Edasi – millest on saanud taas Eesti päevaleht Postimees – arvamusloo ülemilitariseeritud Nõukogude Liidust ja tema armeest. Eesti oli siis okupeeritud ja sellise arvamuse kirjutamine ja rohkem küll vist avaldamine nõudis julgust. Aga noored ei karda ning ajateenistusest ja Tartu Riikliku Ülikooli sõjanduse kateedrist saadud posttraumaatiline stressihäire otsis väljapääsu.

Mis siis vahepeal juhtunud on? Eestis on kõik üsna hästi, meie rahvas ei ole kunagi nii hästi elanud, ehkki hetkel tekitab inflatsioon tõsist muret hakkamasaamise pärast.

Eesti on saanud taas vabaks, mis oli eesti rahva geopoliitiline imetegu number kaks pärast iseseisvusdeklaratsiooni ettelugemist Pärnu Endla teatri rõdult ja võidukat Vabadussõda. Eesti on ÜRO, Maailma Kaubandusorganisatsiooni, Euroopa Liidu ning maailma kõige võimsama poliitilise ja sõjalise kaitseorganisatsiooni NATO liige. Eesti sõnal on rahvusvaheliselt rohkem kaalu, kui meie tagasihoidlik rahvaarv ja sisemajanduse kogutoodang eeldada lubaks.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles