Maarja Vaino ⟩ Ka päästja vajab kaitset iseenda päästja-kompleksi eest (7)

Maarja Vaino
, kolumnist
Copy
Kirjandusteadlane ja Postimehe kolumnist Maarja Vaino.
Kirjandusteadlane ja Postimehe kolumnist Maarja Vaino. Foto: Madis Veltman/Postimees/Scanpix Baltics

«Tõde ja õiguse» II osas on episood, kus koolidirektori Mauruse tütar Ramilda küsib koolipoiss Indrekult, kas too oleks olnud nõus talle oma verd loovutama, kui see peaks Ramildal aitama terveks saada. Ramildasse armunud Indrek hüüab seepeale: «Iseenesestki mõista oleksin ma kõigega nõus olnud. Laske täna või ükskõik millal mu veresooned avada ja võtke sealt niipalju kui teil vaja, mis seal veel küsida!»

Indreku valmisolek on ilus ja liigutav. Teise inimese heaks millegi altruistliku tegemine on väärtuslik tegu, mis muudab maailma paremaks ja elamisväärsemaks paigaks.

Eestlased näitavad sarnast abivalmidust üles päris sageli. Heategevuslikud korjandused püstitavad igal aastal uusi rekordeid. Ja Ukraina sõjaga seotud korjandused ning toetuskampaaniad on olnud edukad. Sügavalt empaatilist suhtumist kannatajatesse on tulnud ilmsiks rohkem, kui muidu oma tundeid enda teada hoidvatest soomeugrilastest oleks võinud oodata. Aitamine ja heategevus annavad ka tegijale hea enesetunde ning vahelduseks võiksid eestlased tõesti tunda end teenitult kiiduväärsetena.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles