Olaf Scholz, Ursula von der Leyen Marshalli plaan Ukraina jaoks (7)

Copy
Sõda Ukrainas. Tsernihiv rusudes.
Sõda Ukrainas. Tsernihiv rusudes. Foto: Dmitri Kotjuh

Ukrainlaste julgus pärast Venemaa sissetungi Ukrainasse on muljet avaldav. Sama muljet avaldav on nende vastupanuvõime ja meelekindlus olukorras, kus rahvusvahelist õigust sellisel määral rikutakse. Ukraina julgus on see, mis toob meid 25. oktoobril kokku Berliini, kus kavatseme ekspertidega arutada, kuidas rahvusvaheline üldsus saaks Ukraina taasülesehitamisele kõige paremini kaasa aidata, kirjutavad Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen ja Saksamaa liidukantsler Olaf Scholz.

See, millise kuju ülesehitamine võtab, määrab selle, milline riik Ukraina tulevikus on. Kas see hakkab põhinema õigusriigi põhimõttel ja kas sellel on tugevad institutsioonid? Kas sellel on dünaamiline ja kaasaegne majandus? Kas sellest saab elujõuline demokraatia, mis on osa Euroopast? Kuigi ajalooliste võrdluste tegemisel peaksime alati olema ettevaatlikud, ei ole siin tegemist millegi vähema kui uue Marshalli plaaniga 21. sajandiks. Selle ülesande täitmine kestab põlvkondi ja see peab algama kohe.

Mida on meil ja Ukrainal õppida varasemast kogemusest? Kuidas sellist hiiglaslikku pikaajalist projekti korraldada ja rahastada? Milliseid struktuure on vaja, et tagada läbipaistvus ja investorite usaldus? Need on mõned küsimused, mida kavatseme teisipäeval Berliinis arutada Euroopa, G7, G20, rahvusvaheliste organisatsioonide, kodanikuühiskonna ja eelkõige Ukraina ekspertide ja esindajatega.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles