Imre-Gustav Vellamaa Energiat saab säästa Euroopa käsulaudadest rohkem (1)

Imre-Gustav Vellamaa
, R8 Technologiese juhatuse liige
Copy
Kokku on Valga haigla hoonete katusele ja fassaadile paigaldatud 672 ruutmeetrit päikesepaneele, mis annavad energiasäästu.
Kokku on Valga haigla hoonete katusele ja fassaadile paigaldatud 672 ruutmeetrit päikesepaneele, mis annavad energiasäästu. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Kas Euroopa Komisjoni eesmärk vähendada energiatarbimist kümme ja tipukoormusi viis protsenti on liiga lihtne, küsib R8 Technologiese juhatuse liige Imre-Gustav Vellamaa.

Energia on väga kallis. See oli tegelikult kallis ka enne praegust energiakriisi, kuid nüüd tunduvad tollased hinnad ju lausa poolmuidu. Lisaks on meid tabanud ka energia varustuskindluse ebamäärasus – mis on ka üks peamisi hinnatõusu põhjuseid, kuid mitte ainus.

Euroopa Komisjon otsustas, et energiakriisi mahendamiseks lähiajal tuleb energiatarbimist vähendada kümne protsendi ulatuses ning energiatarbimise tipukoormust viis protsenti. Ühiseid juhiseid selle saavutamiseks ei ole. Peaasjalikult on Euroopa ajakirjanduses mõtteid energiamahukate tegevuste vähendamisest näiteks töötlevas tööstuses, aga ka teaduses; samuti igapäevase mugavuse kärpest, nagu on ruumitemperatuuride alandamine ühe-kahe kraadi võrra või ka riigiasutuste sulgemisest teatud päevadel.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles