Aleksei Turovski ja Marcus Turovski ⟩ Kuidas targad ahvid sõdurite õlle ära jõid (1)

Copy
Hüäänid teevad koostööd. Mark Antonius Puhkan FOTO: Mark Antonius Puhkan
Hüäänid teevad koostööd. Mark Antonius Puhkan FOTO: Mark Antonius Puhkan Illustratsioon: Mark Antonius Puhkan

Purkide, pudelite ja ahvide temaatika on otseselt seotud küsimusega, miks Briti impeeriumi koloniaalväed loobusid pudeliõlle kasutamisest armee ladudes ja läksid üle plekkpurkidele, kirjutavad Aleksei Turovski ja Marcus Turovski.

Eelmine kord lõpetasime ahvide tarkuse kommentaari näitega pudeli sisu uurimisest. Sedakorda alustame hoopis purkidega. Selleks lähme Indiasse. Purkide, pudelite ja ahvide temaatika on otseselt seotud küsimusega, miks Briti impeeriumi koloniaalväed loobusid pudeliõlle kasutamisest armee ladudes ja läksid üle plekkpurkidele. Asi algas sellest, et sõdurite jaoks pudelitesse villitud õlle avastasid sealsed pärdiklased, languurid. Nad lõid mõned pudelid katki ja tutvusid õlle väärtuslike omadustega. Edaspidi löödi pudelitel lihtsalt kaelad maha ja pidu pandi püsti otse laoruumis. See lõppes sellega, et ahvid jäid raskelt joobnuna sinnasamasse magama.

Sõdurid, pidades lugu hindude usunditest, milles languurid püha looma staatuses, ei teinud ahvidele liiga. Nad tõsteti kenasti vankrile ja viidi metsa peatäit välja magama. Kui ahvid ärkasid ja taastusid, oli neil kindel siht minna lattu tagasi ja juua edasi. Kohale nad jõudsid, kuid seekord võtsid nad pudelid endaga kaasa ja pidu pandi metsasügavustes. Seepeale otsustasidki britid edaspidi armee ladudesse vaid plekkpurkides õlut saata, kusjuures purgiavajat ei tohtinud nähtavale kohale ripakile jätta. Tark otsus! 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles