Jüri Allik ⟩ Rahulolematuses vabadusega on süüdi neoliberalism (19)

Jüri Allik
, akadeemik, Tartu Ülikooli eksperimentaalpsühholoogia professor
Copy
RAAMATUESITLUS:TARTU, EESTI, 24JAN18
Jüri Alliku raamatu «Väldi igavaid inimesi ja olukordi» esitlus.
FOTO: Sille Annuk/pm/scanpix Baltics
RAAMATUESITLUS:TARTU, EESTI, 24JAN18 Jüri Alliku raamatu «Väldi igavaid inimesi ja olukordi» esitlus. FOTO: Sille Annuk/pm/scanpix Baltics Foto: Sille Annuk/Pm/scanpix Baltics

Francis Fukuyama uue raamatu pealkiri «Liberalism ja sellega rahuolematus» (2022) ütleb, et tänapäeval ei olda rahul liberalismiga, mida peetakse paljude hädade süüdlaseks, kirjutab akadeemik Jüri Allik.

Francis Fukuyama uue raamatu pealkiri «Liberalism ja sellega rahuolematus» (2022) on ilmne vihje Sigmund Freudi raamatule «Das Unbehagen in der Kultur» (1929), mille pealkiri kõlab eesti keeles «Ahistus kultuuris». Inglise keeles on aga tavaks pealkirja tõlkida kui «Tsivilisatsioon ja sellega rahulolematus» («​Civilization and Its Discontents»). Pealkirjad rõhutavad kultuuri ahistavat rolli, mis peab vaos hoidma inimese ürginstinkte, mis viiksid ühiskondliku kaoseni. Fukuyama uue raamatu pealkiri ütleb, et tänapäeval ei olda rahul liberalismiga, mida peetakse paljude hädade süüdlaseks. Kui tahame liberaalset ühiskonda säilitada, peame teadma, mis põhjustab rahulolematust ja vastuseisu.

Fukuyama eelmine raamat «Identiteet» (2018) oli sellest, miks kaotas liberaalne demokraatia nii paljudes kohtades oma positsioonid identiteedipoliitikale, mis samastab ennast rassi, rahvuse või mõne muu tunnusega, millega käib kaasas tõrjutus ühiskonnas. Värskelt ilmunud raamatus pakub Fukuyama aga seletuse, miks liberaalne maailmavaade on tehtud süüdlaseks hädades, mida identiteedipoliitika nii raevukalt ründab.

Kommentaarid (19)
Copy
Tagasi üles