Aimar Altosaar Inimkonna taandamine sõdivateks loomadeks peab lõppema (36)

Aimar Altosaar
, ajakirjanik
Copy
Aimar Altosaar FOTO: Dmitri Kotjuh/Järva Teataja
Aimar Altosaar FOTO: Dmitri Kotjuh/Järva Teataja Foto: Dmitri Kotjuh/Järva Teataja

Sõda ei ole inimesele omane tegevus, selles pole midagi inimlikku. Me ei tohi alla anda argumentidele, et kuna inimesed olevat ajaloo jooksul kogu aeg sõdinud, siis järelikult on see midagi väga inimlikku, kirjutab ajakirjanik Aimar Altosaar.

Sügavamale vaadates näeme, et sõda on ühiskonna arenematuse ja lõpuni viimata vaimsete otsingute tagajärg, suur rumalus ja läbikukkumine inimsuhetes. Agressiooni õigustamine on alati lühinägelik, lähtub hirmust ning annab tunnistust riigijuhtide vaimsest nõrkusest. Väga levinud on õigustada sõda inimloomusega ning inimeste vaimsete ja sotsiaalsete hoiakutega. Sealjuures vastandatakse inimesi loomadele, kes omavahel ei sõdivat! Tegelikult on vastupidi – inimkond ei ole taandatav loomariigiks, kus igapäevane taplus ellujäämise nimel ongi loodusseadus. Inimühiskonda reguleerivad normid ja seadused liiguvad suunas, mis toetab elu kestvust ning kõigi inimeste õigust elule.

Paraku ei ole inimkonnal veel ühtset seisukohta, et sõdu tuleb iga hinna eest vältida, milleks annavad võimaluse kokkulepitud reeglitega maailm ja rahvusvaheline koostöö. Palju on veel neid, kes arvavad, et õiguse loob jõud ning sõda on selleks õiguspärane vahend.

Kommentaarid (36)
Copy
Tagasi üles