Aimur-Jaan Keskel Ministeerium laseb petistest automüüjatel vabalt tegutseda

Aimur-Jaan Keskel
, majandusajakirjanik
Copy
Majandusajakirjanik Aimur-Jaan Keskel
Majandusajakirjanik Aimur-Jaan Keskel Foto: Tairo Lutter

Narvas asuv autoturg müüs kliendile 2800 eurot maksma läinud auto, millel olid tõsised tehnilised vead. Klient avastas need kolm päeva peale ostu sooritamist ja pöördus automüüja poole. Kuigi kliendil on seaduse järgi õigus saada katkise auto eest raha tagasi, asjad nii ei läinud, kirjutab majandusajakirjanik Aimur-Jaan Keskel.

Müüja ei vastanud tema pöördumisele ning eiras tarbijakaitse ja tehnilise järelevalve ameti (TTJA) otsust, mis oli müüjale täitmiseks vabatahtlik. Ameti ainus vahend ettevõtjat korrale kutsuda on tema lisamine riigiameti kodulehel asuvasse musta nimekirja ja sedagi vaid üheks aastaks.

Probleem on laiem, kui üks petetud autootsija. Narva Autoturg pole ainuke firma, kes sellises viisil ettevõtlusega tegeleb. Kasutatud autode müüjate seas on skeem juba pikka aega laialt levinud. Näiteks Tallinnas Lasnamäel asub üks automüügiplats, kes on aastaid klientidele tõsiste puudustega autosid müünud. Ettevõttel oli veel mõni aeg tagasi viis juhtumit TTJA mustas nimekirjas. See viitab süsteemsele tegevusele, mitte juhuslikele probleemidele, mida kasutatud kauba müümisel ette tuleb. Juhtumit uurides jäi mulje, et automüüjad müüvad teadlikult autoromusid või ei kontrolli kaupa sisse ostes autode tehnilist seisukorda. Mõlemal juhul on nende tulu suurem, kui see oleks seadusi korrektselt järgides. Seega soodustab riik ebaseaduslikku tegevust ja annab turul eelise petistest automüüjatele. Ausad ettevõtjad peavad kulutama raha, et sõidukeid enne müüki kontrollida, või tagastama raha tarbijatele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles