Andres Herkel Millised Xi ühisjooned Putiniga ähvardavad kogu maailma? (2)

Andres Herkel
, arvamustoimetaja
Copy
Hiina president Xi Jinping kõneleb kommunistliku partei 20. kongressi avaistungil.
Hiina president Xi Jinping kõneleb kommunistliku partei 20. kongressi avaistungil. Foto: Ju Peng/Xinhua/Chine Nouvelle/SIPA/Scanpix

Mis on Venemaa juhi Vladimir Putini ebaõnnestumiste juurpõhjused sõjas Ukrainaga? Lühidalt: moonutatud info edastamine kõrgeimale juhtimistasandile, pimesi truude isikutega ahendatud otsustusring ning isikliku ilmeksimatuse kompleks, kirjutab arvamustoimetaja Andres Herkel.

Putin ja ta lähikond pole vist kunagi lugenud Hiina muistsete mõtlejate ja strateegide Sun Zi ja Sun Bini üle 2000 aasta tagasi kirja pandud «Sõja seadusi» (eesti keeles Märt Läänemetsa tõlkes 2001). Oleks lugenud, poleks neid vigu ehk tehtud. Muide, Sun Zi elas 6.–5. sajandil e.m.a. ja Sun Bin temast umbes poolteist sajandit hiljem.

Võiks eeldada, et Xi Jinping on targem ja teda häirib, kui Kremli-mees on ignorant ja käpard. Vähemalt me oleme harjunud mõtlema, et Hiina on ratsionaalne. Ta on teistmoodi ja võib olla julm uiguuride või tiibetlaste suhtes, aga õnneks ei vehi tuumarelvaga. Kuid kas seda ikka saab kergelt võtta?

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles