Raivo Vare ⟩ Ukraina sõda arenes uude etappi (4)

Raivo Vare
, majandusekspert
Copy
Raivo Vare.
Raivo Vare. Foto: Mihkel Maripuu/Postimees

Venemaa on ette võtnud kurnamissõja kombinatsioonis lääne, eelkõige Euroopa energiarelvaga survestamisega, eesmärgiga vähendada viimase Ukrainale pakutavat toetust ja sundida selle kaudu Kiievit läbirääkimistesse. Vahendeid selleks on kaks: välispoliitilised initsiatiivid ja energiarelva kasutamine, kirjutab vaatleja Raivo Vare.

Kõigi meie meeli valdab kaastunne ja viha, nähes brutaalset Ukraina linnade ja tsiviiltaristu pommitamist Putini Venemaa poolt. Selle abil proovib agressor ebaedu sõjas kompenseerida, püüdes läbi ohvri elanikkonna kannatuste suurendamise ja majanduse ruineerimise sundida Kiievit astuma endaga läbirääkimistesse Moskvale meelepäraste eeltingimuste alusel. Läbirääkimisi, või vähemalt vaherahu vajab ta aga lihtsalt selleks, et saada hingetõmbeaega ja siis üritada uuesti.

Millised on siis sündmuste edasised võimalikud arengud? Arvestades, et Putin, kogedes võimetust saavutada rinnetel edu, on oma tähelepanu ümber lülitanud uuele sõjapidamise etapile, mida võib määratleda kui kurnamissõda kombinatsioonis lääne, eelkõige Euroopa energiarelvaga survestamisega, eesmärgiga vähendada viimase Ukrainale pakutavat toetust ja sundida selle kaudu Kiievit läbirääkimistesse. Vahendeid selleks on kaks: välispoliitilised initsiatiivid ja energiarelva kasutamine.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles