AK kirjanduskool Ristikivi luule laulis tuntuks Tõnu Tepandi

Janika Kronberg
, kirjandusteadlane
Copy
Karl Ristikivi luulekogu
Karl Ristikivi luulekogu Foto: Internet

Arbujatena end eesti kirjandusse jäädvustanud luuletajate põlvkonnakaaslane ja mõttesugulane Karl Ristikivi (1912–1977) oli sihikindel romaanikirjanik, kes loomingu mahukaima osa adresseeris pigem lugejale Euroopas kui Eestis. Ent ka Eesti kuulus Ristikivi käsituses mitmes mõttes lahutamatult Euroopa kultuuriruumi, kirjutab kirjandusteadlane ja endine Ristikivi muuseumi juhataja Janika Kronberg.

Nii on tema 50 aasta eest ainuke Rootsis maapaos ilmunud luuleteos «Inimese teekond» enda loomingus ja ka eesti luuleloos sama suur üksiklane, nagu eesti proosakirjanduses tema romaan «Hingede öö» (1953), toitudes ometi sellestsamast, antiikset ja kristlikku vaimset pärandit koondavast euroopalikust kultuuri­traditsioonist ning olles sisult ühtaegu sügavalt isiklik ja avaralt üldinimlik.

Luuletajana oli Ristikivi, kellel muide on homme 110. sünniaastapäev, geniaalne diletant, mäletan kunagi lausunuvat värsitehnikaid vallanud Ain Kaalepit. Lugejatena ei pruugi me kordustrükke kodumaal ja täismahus tõlkeid paljudesse keeltesse läbi elanud luulekogu sellise hinnanguga nõustuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles