Ersa rahvuskongress Otepääl üllatas konkreetsusega

Oliver Loode
, URALIC Keskus MTÜ tegevjuht
Copy
Oliver Loode ja Sõress Boläeń eesti ja ersa rahvuslippudega Otepääl, taamal ersa kongressi delegaadid FOTO: Oliver Loode
Oliver Loode ja Sõress Boläeń eesti ja ersa rahvuslippudega Otepääl, taamal ersa kongressi delegaadid FOTO: Oliver Loode Foto: Oliver Loode

Ersade vanem Sõress Boläeń on praegu kõige huvitavam isik meie Venemaa hõimurahvaste seas, kelle mõju ulatub märksa kaugemale ersadest, kirjutab URALIC Keskus MTÜ tegevjuht Oliver Loode.

Tema videopöördumisi vaatavad opositsiooniliselt meelestatud komid, karjalased ja teiste Venemaa põlisrahvaste esindajad. Sõressi lähemad kaasvõitlejad tunnustavad tema juhi- ja isikuomadusi, kuigi esmapilgul võib tema konkreetsus ja printsipiaalsus mõjuda ebamugavalt neile, kes harjunud peavoolu soome-ugri liikumise teatava hägususe ja moraalse ambivalentsusega. Kuid praegu, Venemaa jaoks murdelisel ajal, on Sõressi-taoline rahvuslik liider just see, keda ersad ja soome-ugri rahvad tervikuna vajavad.

Seega – kui Sõress helistas suvel ja palus abi ersa rahvuskongressi läbiviimisel Eestis, ei pidanud ma ettepanekut kaua kaaluma. Juba otsuses korraldada oma kongress Eestis – esmakordselt väljaspool Mordva Vabariiki – oli tunda Venemaa soome-ugri rahvaste kontekstis haruldast enesemääramisõiguse teostamise hõngu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles