Ersade juht: Vene impeerium peab veel vastu kõige kauem kolm aastat

Andres Herkel
, arvamustoimetaja
Copy
Sõress Boläeń on taastanud oma esiisalt pärineva põlise perenime, mis oli venestatud Bolkiniks. Syreś tähendab «vanim» ja seda nime võib ta kanda, kuna on oma suguvõsa vanim liige. Syreśi isa oli ersa ja ema venelanna.
Sõress Boläeń on taastanud oma esiisalt pärineva põlise perenime, mis oli venestatud Bolkiniks. Syreś tähendab «vanim» ja seda nime võib ta kanda, kuna on oma suguvõsa vanim liige. Syreśi isa oli ersa ja ema venelanna. Foto: Andres Herkel

Kohtun ersade juhi Sõress Boläeńiga (64) oktoobri esimesel päeval Otepääl. Ersad peavad siin oma rahvuskongressi, kohal on ka hulk eestlaste soome-ugri aktiviste.

Sõress Boläeń, kuidas on niiviisi läinud, et ersa rahva juht tuleb Ukrainast, veel enam, inimeste seast, kes on rindel Ukraina vabadust kaitsnud?

Mina olen ersa rahva vanem 2019. aastast. Enne seda olin ma Nõukogude ohvitser, kes saadeti teenima Ukrainasse. Oli õnn sinna sattuda ja Ukraina on mind palju mõjutanud. Kui 1992. aastal tuli valida, kas jääda või lahkuda, andsin sõjaväelasena truudusvande Ukrainale. Varem olin andnud vande nõukogude rahvale, aga kuna ukrainlased moodustasid sellest ühe osa, ei näinud ma tol ajal sellises üleminekus midagi imelikku. Sealt edasi, järjest enam inimestega suheldes, elasin Ukraina probleemidesse sisse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles